https://saglik5.com/bel-ve-boyun-agrilarinin-nedenleri-nelerdir/
Bel ve boyun ağrıları nedenleri nelerdir? Konusunda Fizyoterapist Abdullah Güdendede Hocamızla ile konuştuk:
Öncelikle buralara kadar geldiğiniz için ben size teşekkür ederim. Böyle önemli konularda bilgi paylaşımının insanlara faydalı olacağını düşünüyorum. Bel ve boyun ağrıları gribal enfeksiyonlardan sonra toplumda işe gitmeyi kısıtlayan en önemli sağlık sorunlarındandır. Hayatının bir kısmında bu ağrı ile tanışmayan neredeyse yoktur. Bel ve boyun ağrılarının birden fazla sebepleri vardır. Ancak günümüzde hala çok fazla gündeme gelmeyen koruyucu sağlık yaklaşımlarının eksikliği önemli sebeplerdendir. Travmatik durumları saymazsak ağrıların çok büyük bir kısmı bölge yapılarının kuvvet eksikliği ve kas-iskelet sistemi dengesizliğinden kaynaklanmaktadır. Bunun haricinde hareketsiz yaşam tarzı ve aynı pozisyonda uzun süre vakit geçirmekte bel ve boyun sağlığını olumsuz etkileyen durumlardandır. Masa başında çalışan biri gün boyunca hiç ayağa kalkmadan işlerini bitirmek istiyor. Bunun tam aksi olarak ayakta çalışan biri iseniz mesainiz boyunda aynı pozisyonda işinizi bitirmek için bekliyorsunuz. Bu şekilde bir hareketsizlik oldukça zararlıdır. Bunun başka bir versiyonu sedanter yaşam dediğimiz spor alışkanlığının olmaması da önemlidir. Hayat bir koşuşturmaca içerisinde giderken biz kendi vücudumuz için bir şey yapmayı unutuyoruz. Sürekli teknolojinin nimetlerinden faydalanırken hareket kabiliyetimizi azaltacak bineklere ve diğer cihazlara rağbet ediliyor.
Çocuklarımız anaokulu itibariyle masa başında oturmaya başlıyorlar. Sınav kaygısı ilkokul dönemine kadar indiği için okul zamanı haricinde dershane, etüt derken günün büyük bir kısmı sınav hazırlıkları için hareketsiz bir şekilde geçiriliyor. Oyun dönemlerinde bile masa başında geçen bir yaşam tarzı oluşturuldu. Kalan vakitlerde ise TV, bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihaz karşısında hareket kabiliyeti minimalize edilerek bir vakit geçiriliyor. Bu şekilde büyüyen bir nesil oldukça sağlıksız bir yaşam sürüyor. Gelişim dönemlerinde aslında çok geç yaşlarda ki gibi istemediğimiz pasif hayat ile tanışan çocuklarımız fiziksel sağlık sorunlarına yatkın hale gelebiliyorlar. Bel ve boyun ağrıları da bu yaşlar da görülmeye başlamasının altında yatan en önemli sebeplerden biri de budur. İlk sorunuzda da söylediğim gibi hareketsiz masa başında oturmak zaten bir problemken, üstüne bir de çocuk yaşlarda oyun, eğlence ve hayatın bir parçası olarak günlük işlerde bile harekete vakit ayırmamak bel ve boyun kasları içinde olumsuz sonuç doğurur. Çocuklarımızın çocuklarını yaşaması gençliğe ilk adımlarını atarken hareketli bir yaşam ve aktif bir birey olarak girmeleri önemlidir. Bu konu yakın zamanda medya en çok duyacağımız sorunlardan olacak. Ben bundan 5 sene öncesinde bu konu ile alakalı konferans serisi başlatmıştım. Sınav hazırlık dönemlerinde edinilen sağlık problemleri ve çözüm yolları” diye. Umarım aileler bu konuda daha bilinçli davranırlar.
Bel ve boyun ağrıları çekmeden önce de ağrılar varsa bu sırada da ayakta durma, oturma, yatma ve yürüme gibi durumlarda yapılan hatalar vardır. Bu hataların düzeltilmesi ileride yaşanacak sağlık probleminin önlenmesinde yardımcı olur. Bunun yanında bel ve boyun ağrıları çeken ya da tedavisi olmuş kişilerde de bu doğru hareket yaklaşımlarının öğrenilmesi gerekir. Oturma pozisyonunda yapılan hatalara bakacak olursak. Öncelikle sandalye seçimi yapılırken ayak temasının tam olması, diz ekleminin 90 derece olması gerekir. Sırt desteğinin olması da önemlidir. Otururken masada ki materyalleri ulaşmak için çok fazla eğilmeyecek şekilde dizayn yapılır. Masa başında 30-40 dakikadan fazla oturulmamalıdır. Bu süre dolduğunda 5 dakika ayağa kalkıp yürümek ya da bazı masa başı egzersizlerini yapmak gerekir. Ayakta durma pozisyonunda vakit harcıyorsak bu mutfakta vakit geçiren bayanlar olabilir, iş gereği ya da zorunlu şartlardan kaynaklanmış olabilir. Ayakta iş yapacaksak uzun süre aynı pozisyonda durmamız gerekir. Belirli aralıklarla bir ayağımızı öne alarak diğer ayağımızı dinlendirmemiz gerekir. Çok uzun süre geçmeden de oturma arası vermek zorundayız. Bunun yanında yatarken de uygun yatak tercihi son derece önemlidir. Yün yatak en ideal olanıdır. Ortopedik olarak üretilen ve vücut doğal eğriliklerinin korunmasını sağlayan yataklar de tercih edilebilir. Sağ yan tarafa bacaklar hafif bükük ve mümkünse bacak arasına ince bir yastık konularak yatılabilir. Yürüyüş yapacaksak giydiğimiz ayakkabı da önemlidir. Ayakkabı tercihimizin uygun olması ayak sağlığımıza olduğu kadar diz, bel ve boyun içinde önemlidir. Yük taşırken yaptığımız hatalarda var. Yük taşıma sırasında ağırlığın iki kolda eşit taşınması önemlidir. Tek parça ağırlık taşıyorsak bunun karın seviyesinde ve vücudumuza yaslamış şekilde olması gerekir. Kendi kapasitemizin dışında yük taşımak zararlıdır. Oturup kalkma aktivitelerini ve eğilmeyi belden değil dizden yapmakta çok önemlidir. Bu hatalı eğilme hareketi çoğu kişide bel problemi başlangıç öyküsünü oluşturur.
Hoca verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederiz. Sağlık5.com ekibi olarak başarılarınızın devamını diliyoruz.
Çok teşekkür ederim. Başarılar dilerim.